Ga terug

Homemade vanillesuiker en vanille olie

Zelf vanillesuiker is super simpel te maken en ben je eenmaal gewend bent aan de smaak van je zelfgemaakte vanillesuiker gebruik je nooit meer de zakjes.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd10 min

Ingrediƫnten

Wat heb je nodig voor het maken van vanillesuiker

  • Glazen weckpot met een inhoud van 1 liter
  • Suiker
  • Leeggeschraapte vanille stokjes

Wat heb je nodig voor het maken van vanille olie

  • Een leeg flesje met een inhoud van 200 ml
  • Goede olijfolie die jij lekker vindt
  • 1 vanille stokje
  • Leeg geschraapte vanille stokjes

Instructies

Hoe maak je de vanillesuiker

  • Vul de weckpot met suiker en vanaf nu steek je hier de leeggeschraapte vanille stokjes in die je overhoudt wanneer je iets lekkers maakt. Niet meer weggooien dus, de "lege" stokjes. Ik vul mijn weckpot aan met nieuwe suiker wanneer hij halfleeg is en blijf er stokjes bijsteken. In mijn weckpot zitten stokjes die al een paar jaar oud zijn ik heb ze er nog nooit uitgehaald.

Hoe maak je de vanille olie

  • Vul het flesje met de olie, schraap 1 vanille stokje leeg en doe zowel het merg als het stokje in de olie zodat je een smaakvolle basis hebt. Vanaf nu aanvullen met leeg geschraapte vanille stokjes wanneer je die hebt. De olie koel bewaren en hoe langer hij staat des te lekkerder hij wordt. In mijn flesje zit 1 heel stokje (dus stokje en merg) en 3 leeggeschraapte stokjes. De olie is ontzettend lekker en smaakvol. De olie niet aanvullen wanneer hij op is maak je nieuwe.

Notities

Waar is de vanille olie lekker bij?
Zoet; yoghurt met rabarber compote en een paar druppeltjes vanille olie of een paar druppeltjes over (witte) chocolademousse met frambozen of over vers fruit en in je pancakes natuurlijk; wat dacht je van deze pancakes met blauwe bessen en hazelnootpastaĀ 

Hartig; mijn favoriet een paar druppeltjes bij de aspergesoep, dat geeft de soep een extra dimensie, of een paar druppeltjes over witte vis, coquilles, en over gegrilde asperges.
Gebruik niet teveel van de vanille olie, het idee is een hint vanille te proeven en niet weten wat je proeft, als je het zegt tegen je tafelgenoten dan is het van oooh jaaa dat is wat ik proef !
Laat me weten waar jij de olie bij gebruikt ben ik dan weer benieuwd naar. Zo blijven nieuwe gerechten ontstaan en dat is zo leuk aan koken, experimenteren en delen.