Ga terug

Anita´s chili con carne

Dit is comfort food, hier maak je iedereen blij mee , dit is genieten.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 15 min
Porties: 12

Ingrediënten

  • 1 kg rundergehakt
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika in blokjes gesneden
  • 2 grote uien fijn gesneden
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 tl chilipoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 2 blikken tomatenblokjes (400 gram per blik).
  • 5 blikken rode kidneybonen (bonduelle 310 gram per blik).
  • peper & zout naar smaak
  • 2 el olijfolie
  • 2 zakken tortilla chips
  • 150 g geraspte kaas
  • 2 potjes zure room of Griekse yoghurt
  • 1 fles sweet chilisaus
  • Staafmixer en hakselhulpstuk of een keukenmachine.

Instructies

  • Doe de inhoud van 4 blikken rode kidneybonen en de 2 blikken tomaten in de kom van de keukenmachine en pureer dit tot een bonenpasta, de bonen hoeven niet helemaal vermalen te zijn, je blijft zwarte stukjes zien. Zelf doe ik dit altijd met het bakje van mijn staafmixer met snijbladen (hakselhulpstuk). Per keer kan ik dan een ½ blik tomatenblokjes en 1 blik bonen pureren. Je houdt 1 blik over en deze bonen gaan straks heel bij de chili.
  • Wanneer alles gesneden is en je bonenpuree klaarstaat kun je beginnen en voor je het weet staat je chili te pruttelen. Doe olie in de pan en fruit de ui aan, dan gaan de paprikablokjes erbij en je bakt alles zo’n 5 minuten. Doe nu alle kruiden bij het paprika/ui mengsel en bak het ca. 3 minuten. De geur die nu opstijgt is voor mij de typische geur die hoort bij chili. Vervolgens gaat het gehakt erbij, je bakt dit nog eens een minuutje of 5 en dan kan de tomatenchilipasta erbij en het blik hele bonen, roer alles goed door. Nu laat je alles op een laag vuur nog eens 45 minuten tot een een uur sudderen. Roer regelmatig zodat de chili niet aankoekt, of erger nog aanbrandt, en ja dat is mij al eens gebeurd, op de bodem van de pan.
  • Ik maak de chili altijd een dag van tevoren dan trekken alle smaken goed in. Opwarmen doe ik de chili in de oven dan kan hij niet aanbranden. Ik zet de oven op 150 graden, de pan met chili gaat er zo vanuit de ijskast een uurtje in. Als de eters komen hoef ik alleen maar de pan uit de oven te halen en op tafel te zetten samen met de tortilla chips, geraspte kaas, zure room en een fles chilisaus. Opscheppen dat doe ik deze keer niet, je chili bowl die maak je zelf zoals jij hem het lekkerst vindt.De laatste keer dat wij chili aten was opeens de zure room op, iemand had te weinig gekocht geen idee wie dat was. Gelukkig heb ik altijd Griekse yoghurt in huis en dat bleek dus net zo lekker te zijn als zure room. Zo lekker dat ik de keer erna weer de Griekse yoghurt heb genomen in plaats van de zure room.
    Smakelijk eten en laat me weten wat jij van de chili vindt met de #receptvanrenate.
    Dat vind ik hartstikke leuk!

Notities

Geen vleeseter en toch zin in deze lekkere chili dan vervang je het gehakt door pulled oats. Hieronder zet ik de ingrediënten  voor de chili met pulled oats, voor de bereiding volg je het recept hierboven. Enige verschil is dat je geen gehakt gebruikt maar pulled oats en omdat ik 1 blik bonen  en 1 blik tomatenblokjes  gebruik pureer ik alles en hou ik geen bonen apart tenslotte voeg je 100 ml water toe op moment dat je de tomatenchilipasta toevoegt en is deze chili na 10 minuten pruttelen klaar. Bijkomend voordeel deze staat nog sneller op tafel, ideaal als je geen tijd hebt en toch lekker en gezond wilt eten. Deze hoeveelheid is voor 3 tot 4 porties.
 
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1/4 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • 1 blikken tomatenblokjes (400 gram per blik).
  • 1 blikken rode kidneybonen (bonduelle 310 gram per blik)
  • 100 ml water