Go Back

Asperge risotto met vanille olie

Deze risotto is een feest om te eten met als verrassingselement de vanille olie
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd45 min
Porties: 2

Ingrediënten

  • 500 g witte Limburgse Löss-asperges
  • 600 ml water
  • 2 tl honing
  • snuf zout
  • 120 g Nano Vialone Veronese of een andere risotto rijst
  • 1 el olijfolie
  • 250 ml aspergesoep
  • vanille olie
  • klontje koude roomboter
  • 10 gr. geraspte Parmigiano Reggiano

Instructies

  • Schil de asperges en snijd de uiteinden eraf. Neem een steelpan en doe hier de aspergeschillen en de uiteinden in, doe het water erbij en breng aan de kook met een snufje zout en de honing. Laat 5-10 minuten koken zet dan het vuur uit en laat staan tot je het vocht gaat gebruiken.
  • Snijd de asperges in gelijke stukken van ca. 3 cm
  • Doe de aspergesoep in een pannetje. Neem de aspergebouillon van de schillen en uiteinden en giet die door een zeef bij de aspergesoep. Breng dit nu op een laag vuur tegen de kook aan.
  • Neem een pan met dikke bodem en smoor op een laag vuur ca. 2 minuten de aspergestukken. Vervolgens kan de rijst erbij, roer de rijst goed door zodat de korrels rondom bedekt zijn met een laagje olie en rooster ze dan kort. Voeg vervolgens 6 soeplepels (dat is ca. 600 ml) van het warme aspergesoep/vocht mengsel toe aan de pan met asperges en risotto rijst. Laat alles nu ca. 15 minuten koken op een laag vuur zonder ook maar één keer te roeren. De eerste 5 minuten met de deksel op de pan daarna gaar je de risotto verder in een open pan. Schud de rijst af en toe door de pan heen en weer te bewegen over het vuur. Voeg tegen het einde van de kooktijd nog een kleine hoeveelheid van de warme bouillon toe als de rijst te droog wordt. Na 15-20 minuten is je risotto beetgaar. Nu draai je het vuur onder de pan uit, Doe het klontje koude boter en de geraspte Parmigiano Reggiano in de pan en roer dit door de risotto. Nu gaat de deksel op de pan en laat je de risotto nog een minuutje of 2 staan en dan kun je hem serveren. Zou je de risotto te droog vinden dan voeg je nog wat vocht aan de risotto toe.
    Serveer de risotto met een paar druppeltjes vanille olie.