Go Back

Lasagne bolognese

Een hap van deze lasagne en ik ben in Italië.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Lasagne laten rusten voor het aansnijden15 min
Totale tijd1 uur 15 min
Porties: 8

Ingrediënten

  • 5 porties bolognese saus klik hier voor het recept
  • 20 verse lasagne bladen
  • 75 g boter
  • 75 g bloem
  • 750 ml melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 1 stuk Parmezaanse kaas van ca. 100 gram zelf raspen is het lekkerst
  • 1 ovenschaal de mijne is ca. 30 x 20 cm

Instructies

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden
  • Voor de bechamelsaus smelt je de boter in een steelpan op laag vuur, is de boter gesmolten dan doe je de bloem erbij. Gaar de bloem 2 tot 3 minuten op een laag vuur terwijl je blijft roeren met een houten lepel of spatel. Vervolgens neem je een garde en terwijl je met de garde roert schenk je de melk erbij. Blijf met de garde roeren, de saus zal geleidelijk aan dikker worden, dit duurt ca. 15-20 minuten en dan is je saus klaar. Hoe langer je de saus laat pruttelen des te dikker hij wordt. Is je saus te dik geworden om hem mooi te kunnen verdelen dan doe je er een scheutje melk bij. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Neem een ovenschaal en beboter die, leg daarop de eerste laag lasagnebladen (ik gebruik 4 lasagnebladen per laag) verdeel hierover een laag vleessaus, lepel daarop wat bechamel en rasp er Parmezaanse kaas over, herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Let op, je eindig met een laag pastabladen waarop een laag bechamel gaat en hierover rasp je Parmezaanse kaas. Zo heb ik het geleerd in Italië en zo doe ik dat nog steeds. Zet de lasagne 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Voor ik de schaal uit de oven haal zet ik hem nog 2-3 minuutjes onder de gril dan krijgt de kaas dat mooi goudbruine kleurtje. Wel erbij blijven want onder de gril bruint de kaas heel snel en voor je het weet is ie zwart en dat wil je dan weer niet. Laat de lasagne 10-20 minuten rusten voor je hem aansnijdt.