Go Back

Kerriezout en kerrieolie

Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd20 min

Ingrediënten

Kerriezout wat heb je nodig

  • 15 g kerriepoeder
  • 90 g Maldon zeezoutvlokken of ander zeezout

Kerrieolie wat heb je nodig

  • 15 g kerriepoeder
  • 125 ml milde olijfolie
  • Kaasdoek en zeefje

Instructies

Hoe maak je kerriezout

  • Kerriepoeder en zout in een kommetje doen goed doorroeren zodat zout en kerriepoeder goed gemengd zijn en dan gaat het mengsel de zoutmolen in. Makkelijker kan ik het niet maken.

Hoe maak je kerrieolie

  • Doe een scheut olijfolie in een pannetje en verwarm op laag vuur de olie met het kerriepoeder ca. 1 minuut, nu schenk je de rest van de olijfolie erbij en laat je alles op middelhoog vuur ca. 15 minuten pruttelen. Ik bedek een kleine zeef met een stukje kaasdoek, zet deze boven een kommetje, schenk de olie erin en zeef zo het kerriepoeder uit de olie. Heb je geen kaasdoek dan schud je de olie met poeder in een flesje, het poeder zal vanzelf naar de bodem zinken. De olie is net als gewone olijfolie op een koele donkere plek maanden houdbaar.

Notities

Het kerriezout gebruik ik al jaren in mijn keuken, ik kan  niet meer zonder, stukje zalm, witte vis,  coquille of kip bestrooien me wat kerriezout bakken en je smult meer heeft het niet nodig. De kerrieolie is inmiddels ook niet meer weg te denken uit mijn keuken, nog maar pas ontdekt en toch al vanalles mee op smaak gebracht zoals,  de bloemkooolsoep een paar druppeltjes kerrie olie en het is een heel anders soepje, wat druppeltjes door de mayonaise voor een kerriemayonaise, als basis voor een dressing , of puur als dip voor brood.
Laat me weten waar jij je de kerrieolie of het kerriezout voor gebruikt vind ik leuk, gebruik de #receptvanRenate kunnen we met zijn allen inspiratie opdoen.