Go Back

Groentebouillon met paddenstoelen voor een hartige smaak

Vervang runderbouillon door deze groentebouillon voor vegetarische gerechten.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur 30 min
Totale tijd1 uur 45 min
Porties: 2 liter

Ingrediënten

Voor de bouillon

  • 2 uien
  • 2 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 3 tenen knoflook
  • 30 g gedroogde paddenstoelen; eekhoorntjesbrood oftewel funghi porcini
  • 1 kruidnagel
  • 1 stukje foelie
  • 3 jeneverbessen
  • ½ tl witte peperkorrels
  • ½ tl roze peperkorrels
  • ½ tl korianderzaadjes gekneusd
  • 2 ½ l water

Voor het op smaak brengen

  • sojasaus
  • zout

Instructies

  • Maak de groenten schoon, snijd de ui in kwarten en de rest in grove stukken, maak een "boeketje" van de kruiden en bind ze samen. Neem een grote soeppan, doe hier alle ingrediënten voor de bouillon in en vul aan met 2 ½ liter water. Breng aan de kook en laat op een laag vuur ca. 1 ½ uur zacht trekken.
  • Schenk de bouillon door een fijne zeef. Breng hem nu op smaak met sojasaus en zout.
  • Je kunt de bouillon nu eventueel verder inkoken voor een nog intensere smaak, hoe verder je hem inkookt hoe intenser de smaak wordt.

Notities

Dit is ook een mooie basis voor een bouillon met Aziatische smaken, voeg dan bij stap 1 bijvoorbeeld gember, citroengras, steranijs en shaoshing wijn toe. 
Neem ook eens de kippenbouillon als basis en voeg hier wat Aziatische smaakmakers aan toe om er vervolgens een Aziatische noedelsoep mee te maken, bekijk voor inspiratie eens het recept van de vegetarische noedelsoep.