Ga terug

Runderbouillon

Met deze bouillon in de vriezer heb je snel een lekkere soep gemaakt en het is een smaakvolle basis voor veel lekkere gerechten, zoals, ragout, risotto en Limburgs stoofvlees.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 uur 15 min
Porties: 2 liter bouillon

Ingrediënten

  • 1 runderschenkel ca. 500 gram
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • ½ bosje platte peterselie
  • 1 stukje foelie
  • 3 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • ½ tl witte peperkorrels
  • ½ tl roze peperkorrels
  • 2 ½ l water

Instructies

  • Maak de groenten schoon, snijd de ui in kwarten en de rest in grove stukken, maak een "boeketje" van de kruiden en bind ze samen. Neem een grote soeppan, doe hier alle ingrediënten in en vul aan met 2 ½ liter water, breng aan de kook en laat op een laag vuur 2 tot 3 uur trekken. Schuim de bouillon regelmatig af.
  • Schenk de bouillon door een fijne zeef, breng hem op smaak met zout en laat hem afkoelen.
  • Wil je een bouillon met een intensere smaak kook dan de gezeefde bouillon in, doe dit wel voor je zout gaat toevoegen. Voeg zout pas op het laatste moment toe. Zo hou je de smaak van je bouillon het puurst.

Notities

Ik vries de helft van de bouillon in als bouillon en bij de andere helft gaat het vlees van de schenkel, in stukjes getrokken met een vork, het vlees weggooien is zonde.
De heldere bouillon kun je gebruiken voor bijvoorbeeld risotto, ragout of Limburgs stoofvlees.
Je kunt natuurlijk ook mama's soep maken dan haal je het vlees van de schenkel, die gaat terug de bouillon in samen met fijngesneden verse groenten zoals; wortel, prei, bloemkool en paprika en als laatste natuurlijk vermicelli want zonder vermicelli is het niet mama's soep. Dan alles verwarmen tot de groenten en vermicelli gaar zijn en klaar is de groentesoep die ook weer prima in te vriezen is voor die momenten dat je geen tijd of zin hebt om te koken.