Go Back

Limburgs “zuurvlees” gemaakt met jackfruit

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 15 min
Porties: 4 porties

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien fijngesnipperd
  • 1 kleine winterwortel fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 500 ml groentebouillon met paddestoelen
  • 2 laurier bladeren
  • 7 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 el appelstroop (Canisius uit Schinnen)
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 blik pulled green jackfruit van Twin Elephants 540 g – uitlekgewicht 280 g

Instructies

  • Begin met het afspoelen van het jackfruit, doe in een vergiet, spoel goed af en dep droog. Je kunt in plaats van een blik pulled jackfruit ook een blik kopen met stukken jackfruit, ook deze spoel je af en dep je droog, zouden er nog harde (kern)stukken aanzitten dan verwijder je die, zie het als de ”pezen” van een stuk vlees, die wil je niet in je stoofgerecht hebben.
  • Bind de kruiden bij elkaar met een touwtje dan haal je ze straks als het "zuurvlees" klaar is met gemak uit de pan.
  • Zet een stoofpan op middelhoog vuur en verwarm de olie. Stoof de ui,
    wortel en bleekselderij zacht in ca. 5-10 minuten. Doe dan het jackfruit erbij en bak dit even kort mee, schenk nu de balsamicoazijn erbij en laat dit op middelhoog vuur in ca. 5 minuten tot de helft inkoken.
  • Wanneer de azijn tot de helft is ingekookt gaat de bouillon erbij samen met de laurier, tijm en rozemarijn, dit breng je aan de kook, draai dan vuur laag en leg het deksel schuin op de pan en laat sudderen tot het ca. voor de helft is ingekookt, dit duurt zo'n. 45 minuten.
  • Verwijder nu de kruiden en voeg de appelstroop toe, als deze is opgelost verkruimel je de plakken peperkoek boven de pan en roer je deze door de saus, die hierdoor gaat binden, de peperkoek “lost” helemaal op. Heb je pulled jackfruit gebruikt dan is je zuurvlees nu klaar en heb je stukken jackfruit gebruikt dan kun je deze, zouden ze nog niet uit elkaar gevallen zijn, met een vork lostrekken, net zoals je dat doet met stukken vlees. Je kunt het nu eventueel op smaak brengen met peper en zout zou je dat nodig vinden.
  • Henk serveerde het “zuurvlees” met zoete aardappel friet uit de oven en natuurlijk mayonaise.