Go Back
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Linguine met gegrilde asperges, pancetta & pistachenootjes

Dit is lekker, makkelijk en gezond, kortom een feest om te eten. Deze maaltijd laat weer eens zien dat gezond, lekker en genieten heel goed samen gaan.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Porties: 2 porties

Ingrediënten

  • 120 g ongekookte linguine ik gebruik No. 7 van De Cecco
  • 12 witte Limburgs Löss asperges of asperges van de boer bij jou in de buurt
  • 50 g pancetta
  • 1 citroen, sap en rasp van de schil
  • 5 takjes tijm
  • peper & zout
  • 1 el olijfolie
  • handje krulpeterselie fijngehakt
  • 30 g pistache nootjes gehakt

Instructies

  • Begin met het schoonmaken van de asperges. Ik doe dat door met een dunschiller 2 keer rond te schillen en snij daarna het onderste harde stuk eraf. De schillen gooi je niet weg. Ik herhaal; ”die gooi je niet weg”, daar maak je of een lekkere Aspergesoep mee of panna cotta, ja je leest het goed panna cotta.
  • Verwarm een gril op hoog vuur en als de plaat goed heet is leg je de asperges op de gril en gril ze vervolgens in ca. 5-7 minuten gaar. Hoe lang dit duurt ligt aan de dikte van je asperges, wanneer ze zacht worden zijn ze gaar. Blijf er in elk geval bij en draai ze regelmatig .
  • Terwijl je de asperges grilt zet je het water voor de pasta op en maak je de marinade voor de asperges. Bereid de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • De marinade: doe de olijfolie in een kom die groot genoeg is om straks de asperges bij te doen. Rasp de citroenschil en pers daarna de citroen uit, ris de blaadjes van de tijm. Meng de olijfolie met de citroenschil, het sap en tijmblaadjes. Wanneer de asperges gaar zijn snijd je ze in even grote stukken van 3-4 cm en doet ze in de kom schept alles om en zet aan de kant tot de pasta gaar is.
  • Zet nu een pan op middelhoog vuur en bak de pancetta kort. Ik laat de pancetta soort van smelten in een minuut of 5, ik hou van de smaak en de zachte structuur, hou jij van krokant gebakken pancetta dan bak je hem lekker krokant. Wanneer de pancetta is zoals jij hem lekker vindt gaan de asperges met marinade bij de pancetta. Intussen is de pasta ook gaar en schud je deze af, doe de pasta bij de asperges en pancetta en als laatste gaan er de peterselie en pistachenootjes bij. Schep alles om serveer direct en dan rest mij alleen nog maar te zeggen geniet oftewel Buon Appetito !