Ga terug

Hartige taart met groene asperges, mascarpone, tomaat en krokante basilicum

Deze hartige taart is zowel warm als koud lekker, makkelijk mee te nemen voor op je werk, lekkerder wordt je lunch niet.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
blind bakken van de bodem25 min
Totale tijd1 uur 30 min

Ingrediënten

 • 15 gegrilde groene asperges
 • 6 kerstomaatjes in vieren gesneden
 • 7 basilicum blaadjes
 • 4 plakjes roomboterbladerdeeg Koopmans
 • 250 g mascarpone
 • 2 eieren
 • 30 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

 • Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Neem vier plakjes roomboterbladerdeeg, laat ze kort ontdooien, bebloem je werkblad en plak de plakjes dan aan elkaar tot een vierkant. Doe dit door twee plakjes neer te leggen, maak dan de rand (ca. ½ cm ) waarop je de volgende twee plakjes legt nat met je vinger, leg dan de volgende twee plakjes erop en druk lichtjes aan. Strooi er een beetje bloem over en rol met een deegroller de plak uit tot hij grootte heeft van de vorm. Leg de plak bladerdeeg in je vorm, snij overtollig bladerdeeg af (dat zal niet veel zijn) prik het bladerdeeg in met een vork over de hele bodem en bak deze dan 15 minuten blind in de op 200 graden voorverwarmde oven. Na 15 minuten haal je de vorm uit de oven en draai de temperatuur omlaag naar 180 graden. Haal het bakpapier en de blindbakvullinguit de vorm en zet de bodem terug in de oven zonder blinkbakvulling, bak hem nogeens 10 minuten en dan is hij klaar om gevuld te worden.
 • Terwijl de bodem in de oven staat gril je de asperges in ca. 3-5 minuten, zodra ze een mooi grillstreepje hebben zijn ze goed, ze garen nog verder in de taart.
 • Daarna maak je de vulling; doe de mascarpone in een kom en roer deze los, dan gaan de twee eieren erbij mix met een garde tot een mooi egale vulling, doe de geraspte kaas erbij roer deze goed door en je vulling is klaar .Ik gebruik verder geen zout, voor mij is het zout uit de kaas voldoende, wel maal ik er nog wat zwarte peper door
 • Neem nu de basilicumblaadjes doe ze in een kommetje samen met een eetlepel olijfolie en zorg dat ze helemaal bedekt zijn met olijfolie en glimmen. In de tussentijd is je bodem klaar en kun je hem gaan vullen.
 • Schenk de mascarpone vulling in de vorm, verdeel de asperges en tomaat over de vulling en leg er als laatste de basilicumblaadjes op. Nu gaat het taartje voor de 3de en laatste keer de oven in, bak hem gaar in ca. 30-35 minuten op 180 graden. Laat hem 5 minuten staan voor je hem aansnijdt.

Notities

Wat is blind bakken?
Zou je nog nooit van de term “blind bakken” gehoord hebben dan vertel ik je dat graag. Dat is de term die gebruikt wordt voor het bakken van deeg zonder de vulling, soor van voorbakken dus. Je bakt het deeg voor het gaat vullen met een steunvulling, ik gebruik blindbakbonen, maar je kunt ook droge rijst of gedroogde peulvruchten gebruiken zou je geen blinkbakbonen hebben. Kies je voor blind bakken met droge rijst of gedroogde peulvruchten denk eraan dat je die dan niet meer kunt gebruiken om mee te koken, je kunt ze wel in een pot doen en de volgende keer wanneer je blind gaat bakken hergebruiken. Waarom blink bakken? In dit geval wil ik niet dat de bodem gaat rijzen en doordat hij al krokant is wordt hij niet zompig en zacht door de vulling.