Ga terug

Asperge vanille panna cotta met aardbeien in balsamico

Met deze panna cotta zet je een échte verrassing op tafel, een feest om te eten en lekker anders.
Bereidingstijd2 uur
Opstijven in de koelkast6 uur
Totale tijd8 uur

Ingrediënten

 • 200 g aspergeschillen (bij voorkeur van de Limburgse Löss asperges)
 • 1 liter slagroom
 • 100 g poedersuiker
 • ½ vanille stokje
 • 5 blaadjes gelatine
 • 10 puddingvormpjes inhoud 100 ml
 • 500 g aardbeien in blokjes gesneden
 • 1 eetlepel balsamico

Instructies

 • Begin met het weken van de gelatine blaadjes, leg de blaadjes in een kom met ruim water en laat ze hierin liggen tot gebruik.
 • Neem de aspergeschillen, doe die in een steelpan, samen met de slagroom, het merg van een ½ vanillestokje en de poedersuiker. Schraap het merg uit het vanille stokje en gooi het stokje je niet weg daarmee maak je vanille suiker of vanille olie.
 • Zet de steelpan op middelhoog vuur en verwarm alles, roer tot de suiker is opgelost en laat het geheel op dan laag vuur, onder af en toe roeren 1 uur trekken zodat de smaken mooi intrekken. Giet het mengsel vervolgens door een vergiet in een kom , je hebt alleen de room nodig de aspergeschillen die kunnen weg. Laat de room afkoelen tot deze lauw warm is.
 • Wanneer de room voldoende is afgekoeld is het tijd voor de laatste stap.
 • Je begint met het uitknijpen van de geweekte gelatine blaadjes, leg de uitgeknepen blaadjes op een bordje en schenk ¼ deel van de room in een steelpannetje verwarm de room en los hierin de gelatine op ik doe dat roeren met een garde, de room verwarmen en niet laten koken! Nu schenk je de room waarin de gelatine is opgelost bij de overige room, doe dit al kloppend met een garde. Nu komt het belangrijkste van alles zet de kom met roommengsel in koud water en onder af en toe roeren laat je de panna cotta verder afkoelen. Waarom is dit belangrijk? De vanille verdeelt zich zo mooi door de room, sla je deze stap over en doe je de room meteen in de vormpjes dan zakt het vanille merg naar de bodem. Doe het maar eens met 1 portie is leuk, kun je het zelf zien en proeven, het is een wereld van verschil in smaak en uiterlijk tussen deze twee. Het proces van afkoelen en roeren duurt ca. 30 -45 minuten, je ziet de room langzaam wat minder vloeibaar worden en dat is het moment dat je hem in de vormpjes giet. Nu zet je de vormpjes 4-6 uur in de koelkast om op te stijven, ik maak mijn panna cotta altijd een dag vooraf, geen gedoe op de dag zelf. Dit is een dessert dat makkelijk te maken is en een groots effect heeft, je eters gaan zo verrast zijn!
 • Serveren doe ik de panna cotta met aardbeien en balsamico, je snijdt de aardbeien in gelijke stukjes, schept daar 1 eetlepel balsamico door, stort de panna cotta op een bordje, aardbeien erover dan is het jezelf en je gasten laten verrassen door de smaak van jouw asperge vanille panna cotta en geloof mij verrast ben je !

Notities

Tips
Heb je geen puddingvormpjes kun je de panna cotta ook in een mooi glas serveren.
Heb je de panna cotta in pudding vormpjes gemaakt geef ik je hier nog een tip om ze mooi uit de vormpjes te krijgen. Vul een bakje met heet water en dompel het vormpje enkele seconden onder dan komt hij mooi los uit de vorm.
Variaties 
Serveer de panna cotta eens met een sausje van honing, citroensap en tijm dat maak je door 1 el honing, 2 el citroensap en wat takjes tijm kort te laten inkoken tot een iets dikker sausje, proef hoe zuur of zoet jij het sausje graag hebt.
Serveer de panna cotta eens blokjes tomaat, balsamico en krokant gebakken parmaham die je erover kruimelt, ik vind dit heerlijk Henk vind het niks. Smaken verschillen, gelukkig maar want stel je voor we zouden allemaal hetzelfde lekker vinden, wat zou koken dan saai zijn.
Ooh en maak je de panna cotta, laat het weten tag me of gebruik de #receptvanRenate.