Ga terug

Mama’s kersensaus

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd30 min
Porties: 5 potten

Ingrediënten

  • 1 kg kersen ontpit is dat ca. 950 gram
  • 250 g aalbessen
  • 50 ml water
  • 125 gram suiker
  • 125 gram gelei suiker (ik gebruik van Gilse geleisuiker speciaal)
  • 5 Inmaakpotten of lege jampotten met een inhoud van 250-300 ml.

Instructies

  • Steriliseer de weckpotten of jampotten voor gebruik, ik doe dit altijd zo kort mogelijk voor het vullen, minste kans op bacteriën die toch altijd in de lucht zitten. Breng water aan de kook en leg de potten hier zo'n 10 minuten in. Haal ze met een tang uit het hete water en zet ondersteboven op een schone theedoek tot gebruik.
  • Begin met het ontpitten van de kersen, wanneer ze allemaal ontpit zijn halveer ik ze, ben je er ook zeker van dat er géén pitten in je saus zitten straks.
  • Doe alle ingrediënten in een sauspan en breng aan de kook, laat het geheel zo’n 5-10 minuten pruttelen en vul dan de gesteriliseerde potten met de hete saus, schroef meteen het deksel erop en zet de potten op de kop, laat ze zo afkoelen.

Notities

Zorg dat de potten niet koud zijn wanneer je ze vult met de hete saus, dan kan het glas springen. Wanneer je de stappen zoals hierboven volgt zijn je potten nog warm wanneer je ze vult met de saus en bestaat de minste kans op bacteriën.
Testen of je de pot vacuüm is doe je door wanneer de potten zijn afgekoeld, in het midden op het deksel te drukken, veert het deksel terug dan is de pot niet vacuüm. Zou een pot niet vacuüm zijn dan zet je deze in de koelkast en gebruik je deze saus als eerste. Eenmaal geopend is de saus ca. twee weken houdbaar en bewaar je hem in de koelkast.