Go Back
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Rogge desemstarter maken

Wil je een desembrood bakken dan heb je een desemstarter nodig, de basis van dit lekkere brood. Hieronder leg ik je uit hoe je je eigen starter maakt.

Ingrediënten

  • Wat heb je nodig voor het maken van een rogge desemstarter
  • Een glazen pot met een inhoud van 500 – 600 ml.
  • Liefst biologische roggebloem; neem in elk geval bloem zonder toevoegingen.
  • Gebruik lauwwarm water 20-25graden.
  • Een elastiekje dit gaat om de pot en schuif je op de hoogte van je desem na de voeding, dan zie je hoe je desem zich ontwikkelt als het gaat gisten.

Instructies

Dag 1 ochtend

  • 40 gram roggebloem
  • 60 gram water 20-25 graden
  • Kort doorroeren tot water en meel/bloem gemengd zijn

Dag 2 ochtend

  • 40 gram roggebloem
  • 60 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan het mengsel van dag 1 en kort doorroeren.

Dag 3 ochtend

  • 20 gram roggebloem
  • 30 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan het mengsel van dag 2 en kort doorroeren.

Dag 4 ochtend

  • 20 gram roggebloem
  • 30 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan het mengsel van dag 3 en kort doorroeren.

Dag 5 ochtend

  • 20 gram roggebloem
  • 30 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan het mengsel van dag 4 en kort doorroeren.

Dag 6 ochtend

  • 40 gram roggebloem
  • 60 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan het mengsel van dag 5 en kort doorroeren.

Dag 6 avond (ca. 10 uur na de ochtendvoeding)

  • Schud 100 gram van je roggestarter in een schone pot en gooi de rest van de starter weg. Voed de 100 gram roggestarter met:
  • 40 gram roggebloem
  • 60 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan de 100 gram die je zojuist in een schone pot hebt gedaan, alles doorroeren en wegzetten tot de volgende ochtend

Dag 7 ochtend

  • 40 gram roggebloem
  • 60 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan het mengsel van gisteravond 6 en kort doorroeren.

Dag 7 avond

  • 40 gram roggebloem
  • 60 gram water 20-25 graden
  • Deze in een kommetje doorroeren, toevoegen aan het mengsel van de ochtend en kort doorroeren.

Dag 8 ochtend_BAKDAG

  • Op dag 8 heb je een desemstarter van ca. 400 gram klaar voor het bakken van je eerste Limburgs roggebrood. Desemstarter heeft nooit het gewicht van de totale voeding, dit komt doordat tijdens het proces water verdampt.
  • Schud 100 gram desem in een schone pot en zet die in de koelkast totdat je een volgend brood wilt gaan bakken. Desem kun je makkelijk één week in de koelkast bewaren zonder het te voeden. Met het overige desem kun je nu je eerste Limburg desem roggebrood bakken.