Ga terug

Frambozen likeur

Niets is leuker dan familie en vrienden trakteren op een zelfgemaakte frambozen likeur. Leuk als cadeautje in een leuk flesje of verras ze met een cocktail een glas bubbels met een scheutje likeur of puur met een blokje ijs.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
minimaal 3 maanden laten staan90 d
Totale tijd30 min
Porties: 1 fles van 0,7 Ltr.

Ingrediƫnten

  • 400 gram frambozen
  • 700 ml wodka met een alcoholpercentage van minimaal 40%
  • 175 gram fijne suiker

Instructies

  • Suiker in de wodka oplossen, wodka niet verwarmen ! Wodka in een kom schudden suiker toevoegen en met een garde blijven kloppen tot de suiker is opgelost. Neem een gesteriliseerde fles of weckpot doe hier de frambozen in, schenk het wodka/suiker mengsel erbij en zet de pot zeker 3 maanden weg op een koele donkere plek. Elke 2 weken neem ik de weckpot en schud ik er een keer of drie voorzichtig mee zodat alles mooi vermengd.
  • Tegen de kerst zeef ik de likeur en dat is al net zo eenvoudig als het maken ervan. Ik leg een kaasdoek in een vergiet en zeef de likeur. Na het zeven schenk ik de likeur in een steriele fles waar je hem eeuwig in kunt bewaren iets dat ons nog niet is gelukt. Het fruit gooi ik niet weg, dat is zonde! Ik maak er jam van en een vriendin van mij vindt ze lekker zoals ze zijn, bij een bolletje ijs, in de vanilleyoghurt en bij een glaasje advocaat met slagroom (soort van boerenmeisjes maar dan van frambozen).

Notities

Steriliseer de fles/weckpot voor gebruik, doe dit ook wanneer je de likeur na het zeven in een fles of in kleine flesjes doet. De likeur is ook leuk om weg te geven. Ik steriliseer de fles/weckpot altijd zo kort mogelijk voor het vullen, minste kans op bacteriƫn die toch altijd in de lucht zitten. Vul nooit een hete fles/weckpot met koude vloeistof dan heb je kans dat het glas breekt. Breng water aan de kook en leg de fles/weckpot hier zo'n 5 minuten in. Haal met een tang uit het hete water en zet het op een schone theedoek tot gebruik.