Ga terug

Saté lemak oftewel saté van buikspek

Dit is echt de allerlekkerste saté, maak hem en oordeel zelf.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
marineren in de koelkast6 uur
Totale tijd6 uur 45 min
Porties: 16 stokjes

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek zonder zwoerd. Tip; laat je slager het buikspek in plakken van ca. 2,5 cm dik snijden

Voor de marinade

  • 1 kleine ui gehalveerd en in ringen gesneden
  • 1 tl ketoembar poeder (koriander)
  • ½ tl laos poeder (galangal)
  • 1 el gula djawa (palmsuiker)
  • 1 rawit of gewone rode peper hou je niet van heet/pittig in dunne ringen gesneden. Je kunt de peper ook vervangen door een tl sambal oelek.
  • 75 ml ketjap medja

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng dit.
  • Snijd de speklappen in reepjes van ca. 2,5 cm en doe ze in de kom met de marinade. Schep alles goed om en zet de kom dan ca. 6-8 uur in de koelkast. Schep tussendoor het vlees om.
  • Rijg het buikspek aan de satéstokjes, op elk stokje rijg ik 3 reepjes buikspek die ik er in de lengte opsteek. Gebruik je houten stokjes leg deze dan zeker 2 tot 3 uur in een bak met water zodat ze niet verbranden op de bbq.
  • Op de BBQ garen wij de saté op de indirecte zone, ca. 20 tot 30 minuten en dan grillen wij de saté af op de directe zone, zodat hij lekker karamelliseert. Voordeel van het bereiden van de saté op deze manier, je saté verbrand niet en alle stokjes zijn zo goed als tegelijk klaar. Leuker, lekkerder en makkelijker kan ik het niet voor je maken. Tijdens het indirect grillen is de bbq gesloten, deksel erop dus.

Notities

Hoe maak je een indirecte en directe zone op je bbq
Leg in één helft van de bbq houtskool (dit is de directe zone) en in de andere helft zet je een aluminium bakje gevuld met water (dit is de indirecte zone). Tijdens het indirect grillen is de bbq gesloten, deksel erop dus.