Ga terug

Pompoen desembrood

Dit brood is hartstikke leuk om te maken samen met kinderen om er daarna lekker van te smullen bij een bord pompoensoep of wat dacht je ervan dit te serveren bij een Halloweendiner of borrel?
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd40 min
Rijstijd in de koelkast18 uur
Totale tijd19 uur 40 min
Porties: 1 brood

Ingrediënten

Materialen

 • Pizzasteen (heb je die niet dan bak je op de bakplaat)
 • Plantenspuit met water
 • Broodmandje of een ronde kom doorsnee 20-22 cm
 • Plastic zak groot genoeg voor je broodmandje
 • 4 stukken Touw (ik heb keukentouw gevlochten)

Instructies

Desem voeden

 • Je begint met het voeden van je desem,. Neem het desem uit de koelkast en laat op temperatuur komen (ca. uurtje). Ik heb 100 gram desem in mijn pot zitten, voor ik kan beginnen aan mijn deeg voed ik mij desem 2 keer volgens onderstaand schema. Na de 2de voeding schud ik 100 gram in een schone pot en dat gaat terug de koelkast in voor de volgende keer, het desem dat over blijft is voldoende voor het maken van een pompoen desembrood.
  * Voeding 1 – 16.00 uur: 50 gram water - 50 gram tarwebloem
  * Voeding 2 – 23.00 uur: 75 gram water - 75 gram tarwebloem
  De tijden tussen het voeden daar kun je gerust wat mee spelen, een uurtje korter of langer kan best. Je desem zal zich tussen elke voeding ongeveer verdubbelen. De ochtend na de tweede voeding is begin ik aan het deeg.

Kneden van het deeg

 • Ik doe dit met mijn kitchenaid machine, de deeghaak en mix op stand 2, dit is bij de kitchenaid de stand voor het kneden van deeg.
  Neem de mengkom en doe hier 200 gram water in met een temperatuur tussen de 20-25 graden. Doe er 200 gram desem bij, 350 g tarwebloem, 150 g volkorenmeel en 200 g pompoenpuree (zorg dat ook deze op kamertemperatuur is).
  Zet de mengkom op de machine en kneed het deeg 7 minuten op stand 2. Vervolgens dek je de kom af zodat er geen lucht bij kan en laat je het deeg een ½ uur rusten.

1ste rijs – 30 minuten

 • Na de rusttijd gaat het zout erbij en kneed ik (lees de kitchenaid) het deeg voor een tweede keer, 7 minuten op stand 2. Na het kneden vorm ik een bal van het deeg, die gaat in een plastic bak die ik lichtjes invet met olie. De bak sluit ik, luchtdicht af, met een deksel en zet hem een ½ uurtje op een warme plek (liefst ca. 20 graden). Dit is de 1ste rijs.

2de rijs – 30 minuten

 • Bestuif je werkblad met bloem keer en leg hier je deeg op, trek het voorzichtig in de vorm een rechthoek en vouw het deeg als volgt; van beneden naar boven tot 1/3 en dan van boven naar beneden het andere 1/3 deel eroverheen. Dan vouw je van rechts naar links tot 1/3 en van links naar rechts het andere 1/3 deel eroverheen. Leg het deeg nu terug in de plastic bak, sluit luchtdicht af en laat het voor de 2de keer een ½ uur rijzen bij een temperatuur van ca. 20 graden.

3de rijs – tussen de 12 – 18 uur in de koelkast

 • Neem een rijsmandje en leg hier bakpapier in, bestrooi met een dun laagje bloem. Ik gebruik hiervoor een klein zeefje. Heb je geen rijsmandje neem dan een kom waarin je het bakpapier legt.
 • Bestuif je werkblad met bloem en leg hier je deeg op. Vorm het tot een bol en leg die in het mandje met de naad naar boven en bestuif met bloem. Doe het mandje in een plastic zak die je luchtdicht afsluit, dit is belangrijk! Sluit de zak niet luchtdicht dan droogt je deeg uit en dat wil je niet ! De zak mag bol staan van lucht in de zak, dan weet ben zeker dat het deeg als het gaat rijzen niet tegen het plastic rijst. Zet het mandje in plastic zak in de koelkast en laat rijzen tussen de 12 – 18 uur.

Het is zover na 12-18 rijzen in de koelkast kun je je pompoen desembrood bakken

 • Neem het mandje uit de koelkast en haal het uit de plastic zak. Dek het mandje af met een theedoek en laat het deeg ca. 1 uur op temperatuur komen in een omgeving van rond de 20 graden. Verwarm de oven voor op 250 graden en zet de pizzasteen op een rooster in het midden van de oven, heb je geen pizzasteen schuif dan je bakplaat in de oven.
 • Na een uur neem je het broodmandje en bestrooi je de bovenkant van het deeg met bloem. Leg dan de 4 stukken touw kruiselings over de bovenkant van het mandje heen (zie foto's hieronder). Leg daarop bakpapier en daarop een broodplankje en draai dan het broodmandje voorzichtig om. Haal voorzichtig het bakpapier van het deeg af en knoop dan de uiteinden van de touwen bovenlangs vast. Doe dit niet te strak je deeg rijst nog in de oven waardoor je die leuke pompoenvorm krijgt. Als laatste snij je het deeg, dan krijgt je “pompoen” van die leuke kleine scheurtjes.
 • Nu kan het brood de oven in, schuif het brood op het bakpapier van het plankje af de steen of bakplaat op en besproei met de plantenspuit de zijkanten van de oven. Dit maakt dat de korst extra knapperig wordt
 • Nu bak je het brood 20 minuten op 250 graden, dan draai ik het om (mijn oven bakt aan de achterkant harder vandaar) kijk hoe het in jouw oven eraan toe gaat. Elk oven bakt anders, dit is een kwestie bakken en uitproberen. Bij het draaien van het brood besproei ik de ovenwanden nog eens met water, zet de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak het brood nogmaals 20 minuten.
 • Brood uit de oven halen, de touwen losknopen en op een rooster laten afkoelen, is het brood afgekoeld dan neem ik twee pecannoot helften die ik tegen elkaar aanzet en in het midden van het brood zet, als “steeltje” van de pompoen.