Ga terug

Ouderwets lekkere erwtensoep

Met veel liefde en plezier deel ik het recept van mama's erwtensoep oftewel ouderwets lekkere snert.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd3 uur 30 min
Totale tijd4 uur
Porties: 10

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten
  • 1/2 knolselderij in blokjes gesneden
  • 2 winterwortelen in blokjes gesneden
  • 2 grote aardappelen in blokjes gesneden
  • 1 prei gehalveerd en in ringen gesneden
  • 2 uien gesneden
  • 2 laurierbladeren
  • ca. 400 g casselerrib (kun je vervangen door schouderkarbonade)
  • ca. 400 g zuurkoolspek aan een stuk
  • 2 l runderbouillon
  • 1 slagersrookworst

Instructies

  • Spoel de spliterwten af en breng ze in een grote soeppan samen met de knolselderij, winterwortelen, aardappelen, uien, prei, laurierbladeren, casselerrib en het zuurkoolspek in de runderbouillon aan de kook. Zodra de soep kookt draai je het vuur lager en hou je de soep tegen de kook aan, schep schuim dat boven komt drijven af met een schuimspaan. Laat de soep ca. 3,5 uur op laag vuur opstaan en roer regelmatig door de soep om eventueel aanbranden op de bodem te voorkomen.
  • Neem na ca. 3,5 uur de casselerrib en het zuurkoolspek uit de pan en snijd het vlees in stukjes, gooi het bot van de casselerrib weg. Doe het vlees terug in de pan en breng de soep zou je dat nodig vinden nog op smaak met peper en zout. Ik maak erwtensoep altijd een dag vooraf dan kunnen de smaken goed intrekken en na een nacht staan dikt de soep nog in. Wanneer je de soep opwarmt kun je wat water toevoegen zou je hem te dik vinden.
  • Mama serveert de soep altijd met wat plakjes rookworst (verwarm deze apart in warm water volgens de instructies), serveer de soep ook eens met een snee Limburgs desem roggebrood belegd met een plak katenspek of wat dacht je van een snee roggebrood met een zure haring; zo eet mijn schoonzus haar erwtensoep het liefst.