Ga terug
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Meat pies hoe maak je het deeg

Dit is het recept voor het allerlekkerste piedeeg, als je mij vraagt dan. Niet gemaakt met boter maar met zure room.
Voorbereidingstijd30 min
Koelen30 min
Totale tijd1 uur
Porties: 8 ronde pievormen met een doorsnee van 13 cm

Ingrediënten

Voor ca. 8 ronde pievormen met een doorsnee van 13 cm

 • 400 g ongezouten koude roomboter in blokjes gesneden
 • 500 g patent bloem
 • 250 g zure room
 • 1 ei losgeklopt voor het bestrijken van het deeg
 • 1 el water voor het insmeren van de randen voor je het deksel erop legt

Instructies

Hoe maak je het deeg

 • Doe de blokjes boter bij de bloem en schep ze erdoorheen zodat ze bedekt zijn met een laagje bloem. Doe nu alles in een keukenmachine en draai het tot een kruimelig deeg. Voeg de zure room toe, zet de keukenmachine weer aan en meng tot het deeg zich tot een bal vormt, zet dan de keukenmachine meteen uit. Haal het deeg uit de keukenmachine leg het op een bebloemd werkvlak en kneed het kort door, dit deeg is een plakkerig deeg, dat hoort zo te zijn. Vorm het deeg tot een rol (worst) met een doorsnee van 8,5 tot 9 cm of een andere doorsnee afhankelijk van de doorsnee van de vormen die je gebruikt. Op deze manier heb je een minimum aan afsnijdsels.
 • Heb je geen keukenmachine dan maak je eerst een kruimeldeeg door de boter en bloem met je handen tot een kruimeldeeg te wrijven, dan kneed je er de zure room door en wanneer het een geheel wordt vorm je er een rol van.
 • Laat het deeg minimaal een ½ uur rusten in de koelkast. Ik maak het deeg altijd 1 dag vooraf zodat het goed gekoeld is wanneer ik ermee werk.

Het bekleden van de pie vormen

 • Neem de rol uit de koelkast en snijd 2 of 3 plakken af met een dikte van 1,5 cm voor het bedekken van de pievormen. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm, wanneer je twee 5 eurocenten op elkaar is dat ca. 3 mm, dan heb je een idee van de dikte. Leg tussentijds de rol deeg gewikkeld in de plastic folie terug in de koelkast zo blijft het deeg dat je nog niet uitrolt koel tot gebruik voor het mooiste bakresultaat.
 • Wanneer je het deeg hebt uitgerold tot 3 mm dikte leg je het deeg op de vorm en druk je het er voorzichtig in, deeg dat over de rand van de vorm uitsteekt snijd ik af en deze restjes leg ik opzij. Ik bekleed eerst alle vormen met het deeg, de vormen die bekleed zijn met deeg zet ik terug in de koelkast. Heb ik 8 pie vormen bekleed met deeg dan vul ik ze met het stoofvlees. Let op ! De vulling moet volledig afgekoeld zijn. Wanneer alle vormen gevuld zijn maak ik de deksels voor de pies.
 • Neem de rol deeg uit de koelkast en snijd weer 2 of 3 plakken af. Deze keer met een dikte van 1 cm, rol ook dit deeg uit tot een dikte ca. 3 mm dikte. Voor ik het deksel over de pievorm leg bestrijk ik de rand van het deeg met water (kan met een kwastje of met je vinger) dan leg ik het deksel erop en druk dit voorzichtig aan en snij ik de restjes deeg langs de rand af met een mes. Dit herhaal ik tot alle pie vormen een deksel hebben. Vervolgens druk ik het deeg aan met een vork, zo druk je het deksel vast en maak je tegelijkertijd een mooi randje. Je kunt ook een golvend randje maken door het deeg tussen je duim en wijsvinger voorzichtig samen te drukken.
 • De afsnijdsels van het deeg kneed ik door, dan maak ik er een bal van die ik nog even terug in de koelkast leg om er daarna een 9de pievorm mee te maken en vullen.

Het bakken van de meat pies

 • Verwarm de oven voor op 230 graden
  Bestrijk de deksels met het losgeklopte ei en bak de pies 10 minuten op 230 graden.
  Na 10 minuten draai je de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak je de pies nog 25 tot 30 minuten. De deksel worden mooi goudbruin en het deeg rijst een beetje zoals bladerdeeg.

Notities

Voor een mooie bruin deksel: bestrijk je de deksels met ei, dan zet je de pies 10 minuten in de koelkast en bestrijk je ze voor een 2de keer met ei.
Zet de meatpies in de koelkast totdat ze de oven ingaan.
Meatpies kun je heel goed vooraf maken en invriezen, haal ze wel op tijd (een dag vooraf) uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien. Vries je ze in doe dit dan zonder het deksel met ei te bestrijken dat doe je voor je ze gaat bakken.
Heb je geen pievormen dan kun je daarvoor in de plaats een muffin tray gebruiken of neem ronde vormen die hoog genoeg zijn zodat je ze kunt vullen. De pievormen die ik heb zijn 3 cm hoog en vul ik met ca. 200 – 225 gram stoofvlees of andere vulling.