Ga terug
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Meatpie Belgisch stoofvlees met Val-Dieu bier

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd3 uur
Totale tijd3 uur 30 min
Porties: 12 porties

Ingrediënten

  • 1,5 kg riblappen in blokken van 4x4cm gesneden
  • 1 el bloem
  • 3 uien halveren en in dunne ringen snijden
  • 3 blaadjes laurier
  • 7 takjes tijm
  • 3 kruidnagels
  • 2 flesje trappistenbier verwarmen ik gebruik Val-Dieu Bruin
  • 2 el bruine suiker
  • 2 sneetjes bruinbrood ingesmeerd met mosterd
  • Olijfolie en klontje boter
  • peper & zout naar smaak
  • maïzena of aardappelzetmeel om de saus eventueel te binden

Instructies

Hoe maak je het

  • Bestrooi het vlees met een bloem en peper en zout.
  • Verhit de olijfolie & boter in een pan en bak het vlees rondom aan.
  • Voeg de uien toe en bak ca. 2 minuten mee.
  • Verwarm het bier in een steelpannetje en schenk dit bij het vlees.
  • Voeg dan laurier, tijm, kruidnagels en bruine suiker toe roer alles door en voeg als laatste de twee in blokjes gesneden bruine boterhammen besmeerd moet mosterd toe.
  • Laat het geheel nu zeker ca. 2 ½- 3 uur zachtjes stoven op een laag vuur en is het vlees gaar dan bind je de saus tot de gewenste dikte. Gebruik ik het stooflvlees voor het vullen van de meatpies dan druk ik met een vork het vlees los tot draadjes i.p.v. de blokjes en als laatste bind ik de saus.
  • Ik maak stoofvlees altijd 1 dag van tevoren en laat hem helemaal afkoelen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Oke, ik geef het toe, heel soms kan ik de geur van het stoofvlees niet weerstaan en app ik Henk of hij vanuit het werk een frietje meeneemt voor bij de stoof.

Notities

Maak je het stoofvlees om meatpies mee te vullen maak de saus dan ietsje dikker, denk aan de dikte van een ragout en laat de saus helemaal afkoelen voor je de meatpies gaat vullen.
*tip van The Pieshop in Australië, houdt wat saus achter voor je het vlees bindt en serveer dan de meatpies met mash on top, applesauce en gravy on the side.
That is heaven on a plate !