Ga terug

Mini pavlova’s met lemoncurd

Van mij voor jullie het recept voor het maken van minipavlova’s met tips en tricks zodat ze niet meer kunnen mislukken.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Meringue laten afkoelen2 uur
Totale tijd3 uur 15 min
Gang: Nagerecht
Trefwoord: makkelijk, lekker, zoetigheid, kerst, zomer, moederdag
Porties: 8 porties

Ingrediënten

Wat heb je nodig voor 8 – 10 mini pavlova’s

 • 4 eiwitten of 150 gram eiwit
 • 200 gr suiker
 • 1 tl azijn
 • 1 tl maïzena

Wat heb je nodig voor de topping

 • 500 ml slagroom
 • 2 el suiker
 • 1 tl vanillepasta (ik gebruik de organic vanilla bean pastevan Taylon & Colledge)
 • 1 potje zelfgemaakte lemon curd
 • 250 gr blauwe bessen

Instructies

 • #BONUSTIP VOOR ALTIJD PERFECTE PAVLOVA’S.
  Weeg na het breken van de eieren het eiwit en pas de hoeveel suiker aan het gewicht van het eiwit aan met de volgende formule. Neem het gewicht van het eiwit en doe dit maal 1,33 In het bovenstaande geval is dat 150 *1,33  = 199,5 g, afgerond naar boven is dat 200 g suiker bij 150 g eiwit. Wanneer je 4 eieren gebruikt varieert het gewicht van het eiwit en het is zelden precies 150 gram, met deze berekening klopt de verhouding suiker/eiwit altijd ook wanneer je meer mini’s pavlova’s zou willen maken.

Hoe maak je het

 • Verwarm de oven voor op 150 zet terug naar 120 graden als de pavlova’s erin gaan.
 • De meringue maken; doe de eiwitten in een schone komen mix op de hoogste snelheid tot het schuimig wordt / zich pieken vormen, ditzal na ca. 30 – 45 seconden zijn afhankelijk van de snelheid van je mixer.Vanaf het moment dat het eiwit zich tot pieken vormt begin je met het toevoegenvan de suiker. Doe dit lepel voor lepel met tussenposen van ca. 45 seconden,mix de eiwitten in totaal 6 – 8 minuten de meringue wordt mooi stevig englimmend.
 • Nu voeg je de azijn en maïzena toe, maar voor je datdoet ga je met een spatel langs de kanten van je kom om de meringue die tegende wand van de kom aan zit bij de meringue in het midden te voegen, dan zeef jede maïzena boven de meringue en voeg je de azijn toe. Mix het geheel nu nog ca.2 minuten (op hoge snelheid) je hebt nu een mooie, stevige en glimmend meringue.
 • Neem een bakplaat en leg hierop een vel bakpapier, zetdie aan de randen vast met dotjes meringue zodat het papier tijdens het drogenin de oven niet kan opwaaien. Maak nu met twee eetlepels hoopjes meringue, maakeen holletje in het midden door er met de bolle kant van de lepel op te drukken.Zet de bakplaat in het midden van de oven en draai nu de temperatuur omlaagnaar 120 graden. Bak de meringues in ca. 60 minuten krokant van buiten en zachtaan de binnenkant. Ik test of de meringues gaar zijn door ze voorzichtig op tetillen, laat de onderkant los van het bakpapier dan zijn ze gaar, is dit niethet geval dan gaat de oven weer dicht en check ik 15 minuten later weer. Laat demeringues afkoelen in de oven met de deur op een kier door en een theedoektussen de klemmen zodat de oven niet meer helemaal sluit.
 • Voor het serveren van de mini pavlova’s klop je 500 mlslagroom met de suiker en vanille pasta tot de gewenste dikte (ik hou van lobbigeslagroom). Zet de pavlova’s op een bordje, doe er een eetlepel lemoncurd op waarop je wat blauwe bessen legt, daaroverheengaan 2 tot 3 eetlepels slagroom, zet een blauwe bes op de slagroom, een drizlle lemon curd en klaar zijn je mini pavlova’s. Ooh en je maakt er helemaal een feestje van wanneer je er nog een glaasje ijskoude zelfgemaakte limoncello bij schenkt. Geniet ervan en laat mij vooralweten wat je ervan vindt.

Notities

Je kunt deze mini pavlova’s ook serveren met (vanille)slagroom en fruit naar keuze of met mama's kersensaus. Bestrooi de pavlova's met wat poedersuiker en je hebt een feestelijk toetje of lekker gebakje voor bij de koffie of thee.